Trajectoria:

 

  • Directora, presentadora, guionista i productora del magazín d’actualitat diari ‘Avui per demà’ (des de 2012).

 

  • Redactora i ENG per l’informatiu diari ‘Notícies’ (des de 2012).

 

  • Directora, presentadora, guionista i productora de les retransmissions en directe per Canal Reus TV: ‘Onze de Setembre’ (2012, 2013, 2014 i 2015), ‘Guardons de la ciutat’ (2012), ‘Festes de Misericòrdia’ (2012, 2013, 2014, 2015 i 2016), ‘Pregó de Sant Pere’ (2013), ‘Completes de Sant Pere’ (2013, 2014, 2015, 2016 i 2017), ‘Tronada i actuació de lluïment dels grups festius per Sant Pere’ (2013), ‘Solemne processó de Sant Pere’ (2013, 2014, 2015, 2016 i 2017), '130 Anys del Teatre Fortuny' (2013), ‘Cavalcada de Reis’ (2013, 2014, 2015, 2016 i 2017), ‘Les Tres Gràcies’ (2013, 2014, 2015, 2016 i 2017) i ‘Sant Jordi’ (2013, 2014, 2015, 2016 i 2017).

ENTREVISTA SÍLVIA SAGALÀ

Pol Victorio

Jordi Cantan

Arnau Rull

La Silvia Sagalà és una periodista que actualment ja no treballa a Canal Reus TV. Era la presentadora, redactora i directora del programa “Avui per demà” que té l'objectiu de donar veu als actius socials i culturals del territori.

ENTREVISTA:

 

1- Quina és la notícia que ha hagut de donar que més l’ha impactat? I la que més l’ha il·lusionat?

 

En tinc dues, primer va arribar la notícia dels atemptats que van passar el 17 d’agost de l’any passat, aquesta notícia va impactar molt al periodisme territorial perquè normalment estem acostumats a fer coses veïnals amb els veïns, de ciutat i els atemptats no t’agradaria haver-los d’explicar mai, just ens va passar aquí al costat,a Cambrils, i aquells dies vam estar bastant tocats i després un dia que recordo molt vas ser la suposada proclamació de la República Catalana, dic suposada per totes les conseqüències que això ha comportat i ha seguit comportant, però per a mi va ser un moment molt bonic veure a tota la gent a la Plaça Mercadal contenta i celebrant el que per ells era un moment molt important em va emocionar molt. Després, a part de tot això durant la meva carrera he fet moltes entrevistes a persones i una que em va impactar va ser una que vaig fer fa poc sobre les dones  musulmanes perquè vaig poder preguntar coses que no sabia; preguntes tant absurdes com: “aneu maquillades?” o “aneu arreglades?” hem de pensar que darrere d’aquell burca hi ha un món. Finalment, en vaig fer una altra sobre els refugiats que és una de les entrevistes on més malament m’ho he passat, vaig entrevistar a la Mirsada, ella és una noia bosniana que va ser una refugiada al seu país fa 20-30 anys i jo la vaig portar al programa per intentar entendre el que estan vivint i sentint; salvant les distàncies els refugiats de Síria amb tot el que està passant per a que quan tu vegis a un refugiat no pensis en un anònim, pensis en una historia. Durant l’entrevista, la Mirsada es va posar a plorar i això em va contagiar. Va ser una entrevista molt emotiva, però d’altra banda serà una de les entrevistes que mai oblidaré.

3- Dins de quina secció s’inclou el seu treball?

 

En els serveis locals no tenim la feina estructurada això no és com una redacció de TV3 o Telecinco que hi tenen molt de personal, a Canal Reus TV amb excepció dels esports tothom fa de tot, si que potser m’interessen més els temes de cultura però si haig de fer algun reportatge d’esports o d’algun altre tema no tinc cap problema.

2- Quins són els aspectes que li agrada més tractar a l’hora d’informar? I els que menys?

 

Socials, sempre socials, al principi d’estar a la tele entrevistava a molts homes amb corbata, alcaldes, polítics...I m’avorria una mica, no perquè no m’agradés, però al final un senyor amb corbata sempre et voldrà vendre una moto, la seva moto te l’ha vol explicar i vol que te la creguis, i en canvi, quan fas temes socials com els exemples que he posat abans, ara en aquesta gent trobes persones de veritat, que senten, riuen, pateixen, ploren o sigui no hi ha un personatge al darrere, hi ha una persona de veritat i per mi, el fet d’entrevistar i donar un cop de mà a gent que ho necessita tant a associacions de veïns, barris... Ja que fins que algun mitjà de comunicació no informa d’allò, no reben l’ajut necessari i això per a mi és lo més gratificant que hi ha en aquesta feina “Donar veu al poble”.

4- Com vas entrar a  Canal Reus TV?

 

Jo estava acabant l’universitat i ho estava fent amb molt bones notes, llavors una de les meves professores em va dir que hi havia un càsting per a entrar a treballar a Canal Reus TV i vaig decidir presentar-m’hi, i aqui estic. Vaig començar donant les notícies i després ja vaig passar a  fer l’ “Avui per demà”.

5- Pensa que és important la subjectivitat en la seva professió?Alguna vegada  ha hagut de censurar el seu pensament en l'hora de donar una notícia?

No, perquè ho tinc molt clar, jo no tinc xarxes socials, ara que he plegat de Canal Reus, bueno tinc xarxes socials però penjo coses només les tinc per a xafardejar però no les utilitze primer perquè on sigui a deixo d’estar a la gent l’hi és igual però respecte a l’opinió no la dono en practicàment perquè quan jo em posso ha un entrevistat al davant ara ja com no ho faig si que ho podré fer però no vull que per dir la meva opiniò pugui tenir conseqüencies obre mi després, no vull que pensi que si sóc de dretes o esquerres o si sóc independentista o no, tant s’hi val el que jo pensi no, l’important es fer la meva feina com a periodista i fer-te les preguntes políticament correctes no políticament correctes també i que tu m’expliquis el que sents de veritat i el que jo pensi o el que jo dic no importa llavors si jo constantment estic dient per les xarxes per exemple: “Visca Terra Lliure” quan després vingui un diputat del PP i el tingui que entrevistar amb quina professionalitat li pregunto segons que per tant no intenta mullar-me perquè a part no m’agrada.

No, tot i que ja no faig servir les xarxes socials més que per a xafardejar, ja que a la gent que em segueix li és igual la meva opinió i el que penso. Ara que ja no estic a Canal Reus, les puc fer servir d’una altra manera ja que abans segons el que posava, després potser entrevistava a una persona que pensava el contrari que jo i això hagués provocat un ambient una mica incòmode durant l’entrevista; tampoc les feia servir perquè segons el que posava m’hagués anat a la meva contra en la meva feina.

Moltes gràcies!!!