LA FESTA DEL CORDER

LA CELEBRACIÓ MÉS IMPORTANT DEL CALENDARI MUSULMÀ

Laia Navarro del Olmo

Amal Ouadi

És una de les dues celebracions més importants del món àrab, la festa del corder. La celebració rep varis noms com al-id al-kabir (العيد الكبير, al-ʿīd al-kabīr, festa gran).

La festa del sacrifici commemora l’episodi de l’Alcolrà en què Déu ordenà en un somni a Ibrahim que sacrifiqués el seu fill Ismail per tal de demostrar-li la seva fidelitat. En  general l’animal no sol ser degollat per ells mateixos sinó que solen contractar un escorxador perquè porti el sacrifici a terme.

En que consisteix aquesta festa?

La festa del xai consisteix en el sacrifici d'una vaca o un xai per part de les famílies per commemorar l'acte d'obediència i gratitud. En general l’animal no sol ser degollat per ells mateixos sinó que solen contractar un escorxador perquè porti el sacrifici a terme.

El be es divideix en tres parts de forma ritual un dels terços de la carn és per la persona que regala la bèstia, un altre part per compartir i repartir amb la família i l’altre per donar-lo als pobres sense importar la seva nacionalitat o raça.

Com es l’ambient d’aquesta celebració?

En el dia de la celebració és costum que els musulmans vagin a la Mesquita a pregar amb els seus millors vestits. S'assimilaria al nostre Nadal a nivell de importància de la festa per què ens en fem a la idea. El menjar es sol realitzar en zones obertes que se'n diuen “musalles” a les afores de la ciutat la festa. És una celebració en la qual abunda el bon ambient, la generositat i a més a més serveix com a pretext per unir a les famílies en un dia tan especial.      

Què pensa la gent sobre aquesta festa?

 

El sacrifici pot ferir la sensibilitat d’aquells que no hi estan acostumats ja que el sacrificis habitualment tenen lloc  al carrer o als patis de les cases. En la convivència amb altres cultures, pot ser que hi hagi persona a les que els causa rebuig el fet de que els musulmans celebrin la festa del corder, però n’hi ha moltes d'altres que veuen com un enriquiment cultural el fet de viure aquestes celebracions d'altres tradicions a prop de casa. 

I si en voleu saber més... aquí teniu un reportatge molt interessant sobre aquesta festa.
Aquí teniu un dossier de la Generalitat de Catalunya sobre la festa Islàmica del Sacrifici:

La propera festa del Corder es celebrarà a tot el món el proper setembre de 2017.