FESTA MAJOR DE SANT PERE

La Festa Major de Sant Pere de Reus es viu amb molta emoció i il·lusió per tots els reusencs. Dura des del dia 24 de Juny (pregó) fins el dia 29 (Sant Pere) i participen tots els elements del seguici de la ciutat. però, com són els actes?

Arnau Rull

Marc Mañes

24 DE JUNY: PREGÓ I RUTA DEL MASCLET


El dia 24 de juny, durant el pregó, tots els element de la Festa Major de Reus ballen al voltant  de la plaça Mercadal fins que acaba el pregó i s’encén la primera tronada de la festa. 

 

Després de la primera tronada, alguns elements i balls del seguici fan una cercavila anomenada "la ruta del masclet”.

26 DE JUNY: LA NIT DE FER “L’ÍNDIU”

“La nit de fer l’índiu” fou una iniciativa del Crac (Entitat de l’àliga i els cavallets) i de la Colla gegantera de Reus. La primera “Nit de fer l’índiu” es va realitzar l’any 2015 i consisteix en:

Els gegants Indis i l’àliga surten de l’ajuntament a les 24h i van en cercavila fins a la plaça llibertat i allà reben a l’element convidat (un element diferent cada any).

27 DE JUNY: FESTA MAJOR PETITA

 

La festa major petita, es celebra dos dies abans del dia de sant Pere.

Com ja indica el seu nom, surten els balls i elements que són portats pels nens i nenes de les colles.

La cercavila comença a l’ajuntament i acaba amb una actuació de lluïment de cada element i ball a la plaça Mercadal.

28 DE JUNY:COMPLETES
 

El dia de la vigila, per la tarda tot el seguici va fins a la Prioral a ritme del toc de processó, un toc solemne.

Quan tot el seguici ja és davant de la prioral, les autoritats entren dins l’església,

quan comença la missa, el seguici torna al Mercadal amb el toc de processó i tancant el seguici els Xiquets de Reus, que fan un pilar caminant des de la prioral fins al davant de l’ajuntament (que a vegades no arriba).

Quan el pilar hi arriba s’acaba la jornada de completes amb balls conjunts.

En acabar els balls, alguns elements entren a l’ajuntament i esclata la tronada. Després fan castells de foc representant els elements del seguici. Quan acaben, la resta dels elements entra a l’ajuntament o els van a guardar al local i els portadors i portadores, com gairebé tothom, se’n va a fer la revetlla.

29 DE JUNY: LA FESTA MAJOR

 

Al dia 29 de juny, la festa major comença molt aviat, a les 7:30 del matí, quan alguns elements, com els diables; els trabucaires i alguns grallers i timbalers de l’aula de sons, van a fer matinades: tirar petards i tocar la gralla i el timbal per despertar la ciutat. A les 8, se’n van tots junts a esmorzar a algun local de Reus. A les 9, els gegants, surten a passejar per la ciutat. A les 11, comencen els balls a la plaça del Mercadal. Primer fan una tronada i després ballen tots els elements del seguici. Quan acaben, els Xiquets de Reus fan castells davant de l’ajuntament.

Al migdia, es fa un dinar amb  els membres de la colla de Xiquets què vulguin davant del local de Xiquets de Reus.

A les 18:30 es fa una missa a la Prioral de Sant Pere i, a les 18:45 els elements baixen fins al fossar vell i fan una cercavila solemne fins a la plaça Mercadal amb el bust reliquiari de Sant Pere. Quan tothom arriba a la plaça Mercadal es fa un pilar  per part dels Xiquets de Reus i Quan entra el bust de Sant Pere, tothom es posa a ballar. Quan el bust arriba davant l’ajuntament i es gira cap a la plaça, esclata la última tronada de la Festa Major. En acabar, tots els elements tornen cap a la prioral on es guardarà el bust de Sant Pere fins l’any vinent. En el moment en que el bust arriba a la prioral el seguici torna al Mercadal i es realitzen les ballades finals i es dona per conclosa la festa major.