La salut mental al cinema

Aquí us deixem una sèrie de pel·lícules i algunes sèries que tracten diferents trastorns i malalties psicològiques per poder visualitzar els efectes d’aquestes i veure com les superen, ja que patir aquestes malalties no hauria de ser motiu d'exclusió, ni s'haurien d'ignorar, sinó tot el contrari, fer ressò per tal de normalitzar-les en la societat.

Veien el que provoquen i com influeixen a la vida diària de les persones que les pateixen, pensem que és important que nosaltres estem sensibilitzats a aquesta realitat.

  • Hasta los huesos (2017)

Tracta d’una jove de 20 anys pateix anorèxia i torna a casa després de haver estat un llarg temps ingresada i no haver fet cap milloria.

La seva madrastra la porta a un doctor que tracta trastorns alimentaris d'una manera diferent.

La jove està en circumstàncies molt greus ja que el doctor li troba en la columna blaus de fer abdominals per les nits, està molt prima perquè no menja absolutament res i el poc que menja ho vomita.

Es internada en una casa amb més persones que pateixen diferents trastorns on la intenten ajudar. Allí es veu el dia a dia de la noia.

Finalment,com la noia no millora i està en circumstàncies de morir, la mare accepta que vulgui morir però en veritat ella no vol i accepta que li doni el menjar com una nena petita.

Ella escapar de casa i té una al·lucinació on es veu reflectida on es dona conta rl mal que estava fent.

Al despertar vol tornar al refugi perquè de veritat  vol seguir amb el tractament i millorar.  


 

  • Atypical (2017) 

 

'Atypical' és una d'aquelles sèries de televisió que et fan pensar sobre el funcionament de el cervell humà i com influeix de manera tan directa en les nostres vides. La sèrie narra la vida d'un noi de 18 anys diagnosticat amb trastorn de l'espectre autista (TEA) d'altes funcionalitats i del que això suposa per a la seva família i entorn. Les seves altes capacitats el porten a voler complir un somni que alhora es torna un repte important, i fins i tot obsessiu, per a una persona amb el seu trastorn: aconseguir núvia. 

Per exemple, aquest trastorn influeix a que a la persona té dificultats per comprendre els sentiments d’altres persones i per parlar dels seus propis, té dificultats en la parla i en el  llenguatge, repeteix frases o paraules i per això li costa molt poder-se relacionar.


 

  • Inocència Interrumpida (1999) 


Susanna Kaysen és una adolescent a qui diagnostiquen trastorn de la personalitat. Tant el seu metge, com els seus pares, decideixen internar-la en un prestigiós centre psiquiàtric, on coneixerà diverses noies de la seva edat amb problemes més greus que els de la pròpia Susan. L'experiència vital de les seves companyes, i els savis consells de la seva tutora, la ayudarán a superar les seves pors i a prendre les regnes de la seva vida

 

Aquest trastorn és un tipus de trastorn mental en el qual la persona manifesta problemes per percebre i relacionar-se amb les situacions i les persones. Això causa problemes i limitacions importants en les relacions, les activitats socials, la feina i l'escola.


 

  • Una mente maravillosa (2002) 

 

John Forbes Nash Jr. és un brillant alumne amb esquizofrenia, que elabora la seva teoria econòmica a la Universitat de Princeton. Al començament dels anys 1950, en resposta als seus treballs i el seu ensenyament al Massachusetts Institute of Technology, William Parcher es presenta a ell per proposar-li ajudar secretament els Estats Units. La missió de John consisteix a desxifrar a la premsa els missatges secrets d'espies russos, que consideren preparar un atemptat nuclear en el territori americà. Aquest hi consagra ràpidament tot el seu temps, en detriment de la seva vida de parella amb Alícia. 

 

Aquesta enfermetat, per exemple, és un trastorn mental greu pel qual les persones interpreten la realitat de manera anormal. L'esquizofrènia pot provocar una combinació d'al·lucinacions, deliris i trastorns greus en el pensament i el comportament, que afecta el funcionament diari i pot ser incapacitant.

Ariadna Duran, Paula Velasco i Irune Carrillo