La Josepa de Maria sempre està al lloro.

La Josepa de Maria, professora i cap d'estudis del centre, és també, a banda d'una veterana de guerra, una peça fonamental en el centre. La seva doble visió com a professora i com a membre de l'Equip Directiu és molt interessant per valorar com ha canviat tot aquests últims anys.

Quants anys porta treballant com a professora?

Porto treballant com a professora des del curs 1986-87, però abans feia classes particulars.

Ha canviat molt l’institut d'ençà que porta treballant aquí?

Ha canviat molt, tant com l’espai i la decoració, com en la manera de treball. Estem en temes de qualitat. Es vol aconseguir que l’institut treballi d’una manera més competent i sigui tot de la manera més adequada possible.

Quins canvis ha trobat en el sistema educatiu? Milloraria o en treuria algun?

Ara és dona molta més importància a les competències i crec que està molt bé.

Ha canviat la seva manera de donar classe i de ser com a professora durant aquests anys?

Doncs clar, també he hagut de canviar una mica, perquè m’he hagut d’adaptar als nous canvis.

Va notar algun canvi en agafar el càrrec de cap d’estudis?

Vaig notar un canvi molt gran, perquè he passat de fer només classes a organitzar el bon funcionament del centre i dels alumnes.

Com a cap d’estudis, creu que ara els alumnes es porten pitjor que fa 10 anys? (a les aules o individualment).

Sempre hi ha hagut de tot. Sempre. La funció que tenim aquí al centre, els alumnes que no es comporten tant bé, és veure el perquè no es comporten tan bé per després poder ajudar-los i intentar que després les coses funcionin millor. Però en general tenim un alumnat molt bo.

Ha tingut un exalumne com a company de feina?

Sí, he tingut com a companya una noia, que la vaig tindre fa molts anys, ella després va fer el CAP i va vindre en aquest centre a fer una substitució.

Jo a part també vaig ser la seva tutora del CAP.

Hi ha algun moment a l’aula que li hagués marcat molt? O canviat la manera de pensar?

Un moment determinat no. Però sí que al llarg de tots aquests cursos, doncs sí que hi ha hagut moments que et fan reflexionar. Intentes veure els alumnes no com un més a l‘aula, sinó que com una persona que sap reflexionar.

A cada curs sempre hi ha algú que et crida més l’atenció pel que sigui, pel seu entorn, per la seva motivació... I llavors et fa reflexionar i sempre s'aprèn de tots.

S’aprèn molt de les persones i del contacte amb ells.

Troba a faltar alguna cosa dels cursos anteriors?

Trobar a faltar... quan penses o et trobes amb algun exalumne i te'n recordes de tota la classe d’aquest i clar trobes a faltar la gent. Però també saps que estan fent la seva vida, que estan tirant endavant.

Sempre intervenim en la vida dels alumnes. Intentem que estiguin còmodes en aquest centre i que puguin aprendre, aprendre de la vida.

I per finalitzar, si els hi podria dir només una cosa a tots els alumnes, quina seria?

Hi ha una cosa molt important que és el respecte i l’educació, ens hem de respectar entre tots. Ser respectuosos i educats, amb això passem a tot arreu.

 

MARIA IVAYLOVA VAKLINOVA