els 10 negrets

Yaneth Castillo i Maria Muñoz

Arran de l'estrena de l'obra Els 10 Negrets, parlem amb José Miguel Garcia Labiano, director del Grup de Teatre Professorat Xavier Magraner, qui ens explica una mica més sobre la trajectòria d'aquest grup teatral.

· A l'institut únicament has sigut director de teatre o has fet altres feines abans?
Durant uns anys fa 6 o 7 era director del centre però per un problema mèdic o vaig haver de deixar i vaig proposar fer teatre. I llavors em vaig quedar amb la direcció de teatre que és molt més divertida


· Tens alguna altra relació actualment amb l'institut o únicament la direcció del teatre?
L'única cosa que faig ara a l'institut és teatre.


· Quants anys portes fent teatre amb l'institut?

Portem 7 obres ja, doncs 7 anys fent teatre.
 

· Quines obres heu fet els integrants del teatre?
La primera va ser: Arsenics i punts de coixí, l'any 2012.
La segona va ser: Florido pensil, l'any 2013.
La tercera va ser: Dones, l'any 2014.
La quartava ser: Toc Toc (trastorn obsesiu compulsiu) l'any 2015. Aquell mateix estiu va ser quan va morir en Xavi Magraner i vam canviar el nom del grup. Vam passar de dir-nos Professorat del Baix Camp, a dir-nos Grup Teatral de Professorat Xavi Magraner.
La cinquena va ser: Políticament incorrecte, l'any 2016.
La sisena va ser: Tot queda a casa, l'any 2017.
La setena ha sigut: Els 10 negrets.


· És molt difícil fer una obra de teatre?
Si, ja que quan comences a fer una obra de teatre hi ha dues preocupacions importants, una d'elles és el nombre d'actors que tenim i els extres dels actors, per tant has de pensar una obra en la qual a ser possible estiguin tots. Per tant no és fàcil, buscar un obra, ja que no és fàcil troba obres per a 10 o 12 actors, que és el nombre d'integrants que som. És complicadíssim, cada any pensem que no sortirà.


· Tu quan dius de fer una obra, en què t'inspires?
Llegint vas mirant i a les hores penses, dius... aquesta és per tants personatges i llavors és quan porto una o dues propostes, ens reunim tots i a les hores, jo ja he pensat aquestes possibles obres, aquest possible repartiment, però s'han de fer canvis o s'han d'inventar personatges.
Per exemple a l'obra d'aquest any, han sigut 5 professors i 5 professores, a l'obra d'Agatha Christie són 8 homes i 2 dones, llavors o hem hagut d'adequar per a nosaltres.


· Com vas decidir canviar el fet de fer obres còmiques a fer una obra de terror?
Perquè la gent estava cansada de fer obres còmiques, llavors vam decidir fer aquesta com de terror, que més que terror és misteri.

· La cançó dels 10 negrets ja era a l'obra original o la vau afegir vosaltres?
Ja hi era a l'obra original, és una cançó clàssica anglesa. L'original feia molta por, per tant la Núria va fer una versió més suau.


· Cada quant us reuniu per preparar-vos una obra?
Quan tenim una obra ens reunim cada dilluns i quan ja s'apropa el dia d'estrenar-la ens reunim fins i tot algun dissabte.


· T'agradaria fer una obra especifica per a un públic determinat?
Si, m'agradaria fer una obra en la qual el públic fossin únicament alumnes, però no sé com fer-ho. És com un objectiu que tinc, fer un obra únicament per adolescents.